2012. április 5., csütörtök

A diéta

Már az előző bejegyzésemben említettem, hogy orvos által előírt diétába kezdtem. Ennek a lényege a szénhidrát korlátozás. Jó figyelni a kalóriákat is, de nem kötelező. Persze tanácsosabb inkább választani egy diétásabb pulykasonkát a házikolbász vagy téliszalámi helyett, de ebben az a szép, hogy szinte bármit lehet fogyasztani. A szinte bármibe a cukor, cukros ételek és a fehér lisztből készült termékek nem tartoznak bele. Tehát lehet fogyasztani diabetikus ételeket, de azokból is inkább a minél kevesebb fruktóztartalmúakat. Pl. a Dia Ela csokis keksz bátran fogyasztható, ugyanis szénhidráttartalmának nagy része keményítő.
Na de akkor térjünk is rá a diétára:
Reggeli:        7:00-   20 gr lassú lebomlású szénhidrát
Tízórai:         10:00- 10 gr (5 lassú, 5 gyors) szh
Ebéd:           13:00- 40 gr lassú lebomlású szh
Uzsonna:      16:00- 10 gr gyors lebomlású szh
Vacsora:      19:00- 20 gr lassú lebomlású szh
Utóvacsora: 19:45- 10 gr lassú lebomlású szh

Na de mi is a lassú és gyors lebomlású szénhidrát?
Lassan lebomlóba tartoznak a zöldségek, tésztafélék, kenyér
Gyorsan lebomlók pedig a gyümölcsök, tejtermékek ( tejtermékek közül minél zsírosabb az adott termék, annál lassabban bomlik...pl.a keménysajt már lassú lebomlású).
Az időpontokra rátérve. Elég nehéz betartani, de fontos. Nem baj ha van egy kis csúszás, de minél jobban van rendszerezve, annál jobb. A szervezetnek meg kell szoknia, hogy mindig azonos időben van a táplálékfelvétel.

További jó tanács azoknak, akik 5-6 után nem esznek. Ez nem tesz jót a szervezetnek, mivel 10-12 órán keresztül többször veszünk magunkhoz táplálékot, majd ezt követően 12-14 órán keresztül meg semmit. Így reggelre a szervezetünk nagyon megéhezik és éhezni pedig egészségtelen és káros. Én is régebben 5-6 óra közt vacsiztam, de rájöttem, hogy igaza van az orvosnak ezzel kapcsolatban. Így, hogy később vacsorázok, szívesebben eszek inkább zöldségsalátát. Néha tonhallal, vagy csirkemellel, vagy ezek nélkül.

Továbbá fontos még az is, hogy hetente 5tojásnál többet ne fogyasszunk,valamint napi 1 liter tejterméknél több sem tanácsos.

Azt hiszem minden lényegeset megírtam. Szénhidráttáblázat az interneten is található, külön a gyümölcsökre, zöldségekre.
Kenyérből reggelire és vacsorára 5dkg-ot lehet enni (persze teljes kiőrlésűt). A zsemlével és kiflivel ez ugyan így van. Ezekből 1 darab meghaladja az 5dkg-ot, de nem sokkal... (ezt nyugodtan el lehet fogyasztani.)
Na mostmár tényleg a végére értünk.
Remélem segítettem ezzel a bejegyzéssel.
A következőkben töltök fel pár képet, amennyiben rájövök hogy kell... :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése